Пређи на главни садржај

Sfinga Mokrih stijena na Visočici

Planina Visočica se nalazi južno od Bjelašnice, a najviši vrh je Džamija (1967m). Visočica je pored Treskavice, Trebevića, Bjelašnice, Igmana, Romanije i Jahorine još jedna u nizu koja se nalazi nedaleko od glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva. 

Vrhovi Vito, Subar, Drstva i Veliko Brdo vikendom privlače brojne planinare i zaljubljenike u prirodu, zbog svoje blizine i pristupačnosti, a opet nestvarne lepote. Pravi mali raj za penjače i alpiniste smestio se u amfiteatar Mokrih stijena (1878m). Tu postoji desetak smerova različite težine gde sebi zanimaciju mogu naći početnici, ali i vrsni iskusni penjači. Informacije o smerovima na Visočici mogu se pronaći uglavnom na društvenim mrežama, a neke od njih navešću ovde radi lakšeg pristupa informacijama.

Smer Pogled na Sfingu - informacije sa fb profila Admira Andelića

Smer Sfinga - informacije sa fb profila Admira Andelića

Smer Prvi put tata - prvenstveno penjali Armin Gazić i Jasmin Čolaković

Smer AH  prvensteno penjali Armin Gazić i Haris  Kalajdžisalihović 

Smer Nada zadnja umire -informacije sa fb stranice Klub ekstremnih sportova "Scorpio"

Smer MI - informacije sa fb profila Igora Milošev

Smer Alpha - informacije sa fb profila Admira Andelić

Smer Zajebana igra prvenstveno penjali Admir Andelić i Edin Zuhrić

Ovo nisu svi smerovi Mokrih stijena i ako neko ima informacije o ostalim, pozivam da slobodno dostavi kako bismo ovaj spisak kompletirali. 

Uigrana ekipa istog sastava kao na prethodnoj akciji se sastala u restoranu Visočica, to nam je bila baza ovog vikenda. Takođe vrlo lep smeštaj je planinarski dom Vrela, a kad je gužva u jednom, uglavnom ima mesta u drugom. 

DAN 1: Turu započinjemo u ranim jutarnjim časovima. Krećemo planinarskom stazom ka vrhu Vito i za otprilike sat vremena  stižemo blizu Mokrih stijena. Zanimljivo je da su ove stene tako nazvane zbog velike količine vode koja njima prolazi, sliva se pa tako kad zaledi čini idealan zimski penjački poligon. Dovoljno blizu i pristupačno, a ipak sa svim elementima pravog alpskog penjanja (led, mix, kuloari). Nakon ovih sat vremena ima otprilike još 30-45 minuta do pod smer, zavisi u kom pravcu se krene.

Miloš i ja planiramo da penjemo smer "Sfinga", koji su prvenstveno penjali Admir Andelić i Aldin Milunić 2019.godine, a koji do sada nema ni jedno ponavljanje. Milošu je delimično poznat jer je ranije sa Vladom popeo smer koji sa ovim deli prva dva cuga, "Pogled na Sfingu". Vlado, Marija i Jovica kreću put čuvene "Nade". 

Kod stene, obzirom da je severno orijentisana je znatno hladnije nego na ostalim mestima. Pravimo prvi štand i Miloš kreće u vođstvo. Uslovi za penjanje nisu najbolji, novi sneg ništa ne drži, ali srećom da je ispod uglavnom zaleđena trava koja spasava situaciju. Penjanje traje dugo jer pronalaženje sigurnih oslonaca za noge i ruke iziskuje puno vremena. Miloš prečka u desno kako bi došao do najboljeg mesta da pređe sa stena na sneg i tako nastavi gore do prvog sidrišta. Prilično mi je hladno, ali se nadam da ću uskoro početi da penjem. 

Prva dužina smera "Sfinga"


Penjanje prvog cuga nije preterano teško, ali u uslovima kad sneg ne drži skoro ništa, a stena je prekrivena istim pa moramo da čisitmo da bismo našli mesta za alatke i to dovoljno zamara. Ruke su mi se toliko smrzle da mi je to ograničavalo napredovanje, morala sam da skidam rukavice i grejem šake blizu tela. U jednom momentu navukla se gusta magla, okolinu nismo videli, ali smo savršeno čuli smeh i razgovor planinara koji su, čini se, na obližnjim padinama nešto vežbali. Štandovi u smeru su boltovani, što dosta olakšava i ubrzava proces izrade istog. Drugi deo smera je u odličnim uslovima, snežna grapa nagiba uglavnom oko 55 stepeni u koju ulaze samo vrhovi alatki i dereza. Naredni štand pravim pre ulaska u treću, ključnu dužinu. 

Druga dužina

Treći cug počinje laganom rampom, a ubrzo se dolazi do zanimljivog skoka sa debelom ledenom svećom i pločastom stenom sa desne strane koju je nemoguće koristiti za napredovanje.

Početak trećeg cuga

Tu se treba prebaciti u levo, preko lošeg snega do stene. Detalj prelaska preko ledene sveće je nezgodan, jer levu nogu treba podići baš visoko, dok za desnu ne ostaje najbolji oslonac. 

Pred detaljem ključnog cuga

Ja sam to rešila tako što sam levu nogu oslonila na malu ivicu stene, a desnu iza sebe, te ušla u položaj kaminskog penjanja, odgnurnula se snažno levom nogom i zabila alate u nesiguran sneg iznad. Psihički vrlo neprijatno zbog nestabilnosti oslonca za ruke, ali ipak izvodljivo obzirom da se izlazi na položeniji deo. Nakon nekoliko metra lošeg snega dolazi se do stene.

Stena je čudne konfiguracije, podseća me na listnato testo, sva je u slojevima koji savršeno naležu jedan na drugi. Na ključnim mestima postoje boltovi, jer je stena vrlo nepridvidiva, na mestima krušljiva i teška za postavljanje bezbednih međuosiguranja. Penjanje je izazovno jer je rupice za alate potrebno pažljivo tražiti obzirom da se penje po naslaganim pločama. Noge uvek moraju biti što sigurnije, da ne bi sva težina ostala na rukama. Izlazni deo smera je prečenje ispod strehe i pronalaženje mesta gde je najtanja radi bezbednog prelaska i izlaska na vrh. 

Na vrhu smo imali neočekivanog gosta, velikog šarplaninca koji je radosno kružio oko nas i umilno se mazio. Planina nas je nagradila, oterala maglu i prizvala sunce te nam dopustila da na kratko uživamo u svim njenim blagodetima.

Na vrhu smera sa nezvanim gostom

Pakujemo opremu i krećemo grebenom ka vrhu Vito, u jednom momentu skrećemo dole desno na planinarsku stazu koja nas vodi do početne tačke. 

Linija smera je fantastična i verujem da je pravo uživanje kad su uslovi bolji. Naše penjanje je trajalo dugo zbog nesigurnih uslova, ali smo ipak uspeli bezbedno i slobodno da popnemo smer. Smer je visok 100m, ocena je M5/ 60 stepeni. 

Po povratku u bazu druga, tročlana naveza nas obaveštava da su se odlučili za smer  "Sjeverni procep",  jer im se "Nada" učinila pretankom i nebezbednom. U smeru su svi uživali i brzo se spustili dole. Zajedničko druženje nastavljamo uz nezaobilazni burek, krompirušu i domaću kafu. 

DAN 2: Posledice penjanja se javljaju, mišići su umorni, a volja nije na zavidnom nivou. Marija i ja se odlučujemo za odmor dok muška ekipa odlazi na severnu stranu vrha Vito. Tu se, za sada nalaze dva smera, o kojima informacije možete pronaći na fb stranici kluba ekstremnih sportova Scorpio OVDE.

Momci su bili brzi i ekspeditivni, te odmah nakon pakovanja krećemo put Pala na druženje sa uvek pristunim, manje u planini, a više u našim srcima i mislima Srđanom Kujundžić. Kratka kafa i dugi razgovori, ukusna hrana i planovi za budućnost su nešto dragoceno. 

Vikend brzo prolazi, a već planiramo narednu posetu Visočici sa nadom u bolje uslove za penjanje. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Žijevo i Prokletije

Tabor alpinista Srbije, pod komandnom palicom Komisije za alpinizam, a pokroviteljstvom Planinarskog Saveza Srbije ove godine održan je od 10-20 jula na dve različite lokacije. Par dana upenjavanja na dobro nam poznatom i ništa manje izvanrednom penjalištu Kučkih planina, Žijevu bili su uvod za opako penjanje u Prokletijama. Kamp je ove, za razliku od prethodnih,a naročito prošle godine bio neobično prazan i tih. Domaćina je bilo zaista malo, većina se posvetila poslu silom prilika pa vremena za penjanje nije ostalo. Nisu se čuli razdragani dečiji glasići i smeh sa svih strana. Sreća da je tu kombi Slovenaca, koji kao zapete puške čekaju da popnu nešto dugo,teško i previsno. Ekipa je došla iz Tržiča sa vođom Slavkom Rožičem. Prvi dan već napadaju nepenjani greben iznad kampa, ali se ja posle jutarnjeg odmora popodne odlučujem za sportske smeri. Postoje izbušena dva na izuzetnoj steni. Srđan me džentlmenski pušta da vodim govoreći da ocena sigurno nije veća od 7-. Angažovala sam

Škotska- deo I: Cairngorms

Tekst koji sledi je autorsko delo Miloša Milanovića.        Moj prvi kontakt sa penjanjem je bilo zapravo ledno penjanje, a odmah zatim i drytooling. Kako me to i jedino interesovalo (zimsko penjanje) dugo mi je trebalo da uopšte prihvatim leto i letnje uslove i posvetim se tome. Već prve sezone čuo sam priče o Škotskoj, zemlji neverovatnih lepota i pejzaža, zimi koja je drugačija nego bilo gde, podneblju loše hrane, odličnog piva i još boljeg viskija, domovini  čvrstih i neverovatno upornih ljudi. Dugo sam maštao o zimskom penjanu u Škotskoj … da li ću uopšte ikada moći tamo da odem.      Dugo godina maštanja, rada na sebi i prevaziđenih izazova dovelo je do sledećeg razvoja događaja… sedeći kući Kaća nešto tipka po telefonu i odjednom me pita "E hoćes u Škotsku iduće zime?", odgovorio sam sa "Nego sta ću" čak pre nego što sam i shvatio šta me zapravo pitala. Dopisivala se sa našim prijateljem Ivanom iz Splita koji nas je pozvao u Škotsku kao deo ekipe od 14 ljudi

Škotska-deo II: Ben Nevis

 Ono što sledi je nastavak OVOG teksta.       Dogovor je da se svi čekamo na North Face car park parkingu koji je startna tačka za skoro sve aktivnosti u masivu Ben Nevisa i oko njega. Mi dolazimo prvi i posle raspakivanja Toni i ja se vraćamo do Invernesa po Renea i Glumca koji su zbog obaveza mogli samo priuštiti dolazak u Ben Nevis. Oni su takođe imali zanimljiv put avionom iz Beča do Londona, te vozom 15h do Invernessa. Svi zajedno odlučujemo da krenemo i ne čekamo ostatak Mađarske ekipe. Spremni za pristup CIC hut-u      Pošto smo lagano opremljeni; nismo nosili ništa konkretne hrane, što se na kraju ispostavilo kao teška glupost, već smo imali samo dehidriranu hranu i nešto putera krećemo se veoma brzo. Usput srećem dosta penjača koji su na putu dole nakon vikend penjanja i niko nije imao da mi kaže lepe vesti o uslovima. Ponovo razočarenje, većina kaže da su jako loši uslovi, ali se nešto i može iščeprkati. Posle sat vremena brzog hoda i neverovatnih predela sa potocima, bezbr