Пређи на главни садржај

Elegantni smer na Romaniji

Kad smo poslednji put bili na Romaniji još jedna od ideja za penjanje bio je upravo ovaj smer koji svojim nazivom inspiriše i poziva- Elegantni. 

Pitala sam se kakav li je to smer, ima li lepih pokreta, a da li je težak nisam se pitala ni jednog momenta, znala sam da jeste. Većina smerova na Romaniji je zaista teška, mnogi nisu popeti slobodno još uvek, a oni koji jesu nose zaista visoke ocene.

Nakon raspitivanja o smeru, Tomba nam je rekao da je popet slobodno još davno, ocenjen sa VII- i da na štandovima sada postoje boltovi. 

Elegantni smer nalazi se u steni levo od čuvenog romanijskog zuba i takođe levo od boltovanog smera Sreća koji smo penjali pre dve godine. 

U nedelju rano ujutru krećemo iz Užica i za oko tri sata vožnje stižemo do Carevih voda. Nastavljamo potom makadamom do lokaliteta Balvanište i otprilike 300m niže na malom proširenju ostavljamo auto. Nekada smo stizali do Balvaništa i tu se parkirali, ali sada je put presečen velikim kanalom kojim prolazi voda i za niže automobile je bolja opcija ne upuštati se u akciju prelaska. 

Na parkingu zatičemo dobro nam poznat auto Vlade i Marije Pajić koji su već ispod stena. Miloš i ja krećemo uspon kroz borovu šumu koja nas uvek iznova oduševi. 

Romanijski dragulj

Ovog puta kod izvora nastavljamo malo levo i dolazimo do Novakove njive. Tu smo zatekli nekoliko novoizgrađenih klupa pa nakon kratkog odmora nastavljamo dalje do stena. 

Sećam se kad sam prvi put bila na Romaniji sa Lazom da mi je ova staza, koja na mestima ima sajlu izgledala zastrušujuće, strmo i nebezbedno. Zamislite dete koje je došlo iz ravnice i prvi put prolazi eksponiranu stazu gde je na momente potrebno hvatati stenu. Laza nas je tada hrabrio da tuda prolaze planinari, a da nama penjačima to ne predstavlja nikakav problem. Ipak, meni je penjanje tada bilo prirodnije nego hodanje po ovakvom terenu. 

Dolazimo do pod stenu i radosno ulazimo u razgovor sa Vladom i Marijom koji su završili penjanje Zapadnog brida zuba. Opremamo se i krećemo sa usponom. Vlado i Marija odlaze u Centralni stup dok Miloš i ja krećemo u Elegatni smer.

CUG 1: Prva dužina je izuzetno zatravljena i vrlo zahtevna za penjanje. Na mestima je praktično nemoguće uhvatiti se za stenu već napredujemo tako što se hvatamo za travu i gazimo na velike zemljane police. Postoje stari klinovi, čije je stanje upitno iako neki od njih izgledaju dobro. Ovaj cug je pravi psiho test, krušljivo, sa velikom travom i teško penjanje. Detalj prve dužine je pred štand, gde treba proći preko velikog zaglavljenog kamena, ocena je oko V, ali je stena čista, ne i preterano čvrsta. Štand je na dobrom mestu, pre početka teškog penjanja

CUG 2: Naredni cug izgleda lepo i čvrsto. Na samom početku je vrlo nezgodan detalj gde je preko malih hvatova i loših gazova potrebno prebaciti se preko trbuha i ući u pukotinu /kamin. Penjanje u kaminu je takođe nezgodno, ali mogućnosti postavki međuosiguranja su dobra i stena je čvrsta. Ima takođe i puno starih klinova obzirom da je ovo prvo popeto tehnički. 
Pogled na drugi cug

Štand se nalazi po završetku kamina na izuzetno nezgodnom mestu gde smo jedva uspeli da se spakujemo. Štand je viseći i pored starih klinova ojačan je boltom. 

Detalji u kaminu

CUG 3: Penjanje dalje nastavlja pločama koje su zapravo ključna težina smera. Miloš kreće u vođstvo i nailazi na probleme već nakon prvih nekoliko metara. Hvatovi su vrlo nezgodno pozicionirani, a gaženje je po glatkoj ploči koja me podseća na ogledalo, toliko je ravna. Od međusogiruanja tu su stari klinovi  i ništa više praktično nije moguće zaglaviti. Stena je puna trave i na mestima krušljiva. Miloš je u više navrata pokušao slobodno da popne, ali nije uspeo da reši detalj. Hrabro je kretao, ali se svaki put u čudu vraćao korak u nazad. Znala sam da je teško, jer on retko kad odustaje, uvek traži rešenje i razmatra sve do najsitnijeg detalja. Nakon prvog detalja težina ne popušta ali je na mestima penjanje za nijansu lakše i uspeva da penje slobodno sve do narednog štanda.Ja sam pokušala slobodno da popnem smer, tj detalj, ali nisam uspela da nađem rešenje. Nogama ne gazim ništa, a rukama nemam šta da hvatam. Naredni hvat je loša zatravljena polica i daleko je. Uhvatila sam se za komplet i detalj prešla na A0. Dalje nastavljam slobodno da penjem po baš teškom terenu. 

Detalji iz ploče

CUG 4: Poslednja dužina nudi zaista lepo penjanje sistemom ploča i žljebova sa takođe dosta klinova. Neki izgledaju sigurno, a većina su iskrivljeni i izuvijani. Stena je na mestima krušljiva i potrebno je biti oprezan. 

Na vrhu smo srećni, ali u isto vreme nezadovoljni jer nismo uspeli slobodno da popnemo smer. 
Zaključili smo da se smer verovatno izmenio vremenom, da je stena ljuspičasta i da je moguće da su neki hvatovi nestali, odronom ili ih je trava prosto "pojela". 
Svaka čast starim penjačica koji su to penjali slobodno! Mi se danas za to nismo osećali spremno. Smer je svakako moguće popeti slobodno, ali uz obavezno čišćenje od trave i ostalih nesigurnih kamenja, kao i zamene starih klinova onim sigurnim. 

Linija smera je fantastična, na teškom delu stene i vrlo izazovna. Da bi smer bio moguć za slobodno penjanje potrebno je preduzeti prethodno opisane korake, jer je u suprotnom stvarno jako jako teško.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Škotska- deo I: Cairngorms

Tekst koji sledi je autorsko delo Miloša Milanovića.        Moj prvi kontakt sa penjanjem je bilo zapravo ledno penjanje, a odmah zatim i drytooling. Kako me to i jedino interesovalo (zimsko penjanje) dugo mi je trebalo da uopšte prihvatim leto i letnje uslove i posvetim se tome. Već prve sezone čuo sam priče o Škotskoj, zemlji neverovatnih lepota i pejzaža, zimi koja je drugačija nego bilo gde, podneblju loše hrane, odličnog piva i još boljeg viskija, domovini  čvrstih i neverovatno upornih ljudi. Dugo sam maštao o zimskom penjanu u Škotskoj … da li ću uopšte ikada moći tamo da odem.      Dugo godina maštanja, rada na sebi i prevaziđenih izazova dovelo je do sledećeg razvoja događaja… sedeći kući Kaća nešto tipka po telefonu i odjednom me pita "E hoćes u Škotsku iduće zime?", odgovorio sam sa "Nego sta ću" čak pre nego što sam i shvatio šta me zapravo pitala. Dopisivala se sa našim prijateljem Ivanom iz Splita koji nas je pozvao u Škotsku kao deo ekipe od 14 ljudi

Škotska-deo II: Ben Nevis

 Ono što sledi je nastavak OVOG teksta.       Dogovor je da se svi čekamo na North Face car park parkingu koji je startna tačka za skoro sve aktivnosti u masivu Ben Nevisa i oko njega. Mi dolazimo prvi i posle raspakivanja Toni i ja se vraćamo do Invernesa po Renea i Glumca koji su zbog obaveza mogli samo priuštiti dolazak u Ben Nevis. Oni su takođe imali zanimljiv put avionom iz Beča do Londona, te vozom 15h do Invernessa. Svi zajedno odlučujemo da krenemo i ne čekamo ostatak Mađarske ekipe. Spremni za pristup CIC hut-u      Pošto smo lagano opremljeni; nismo nosili ništa konkretne hrane, što se na kraju ispostavilo kao teška glupost, već smo imali samo dehidriranu hranu i nešto putera krećemo se veoma brzo. Usput srećem dosta penjača koji su na putu dole nakon vikend penjanja i niko nije imao da mi kaže lepe vesti o uslovima. Ponovo razočarenje, većina kaže da su jako loši uslovi, ali se nešto i može iščeprkati. Posle sat vremena brzog hoda i neverovatnih predela sa potocima, bezbr

Durmitor- Tamo gde je sve počelo i gde se sve nastavlja

 Tekst koji sledi je autorsko delo Vladimira Pajića.  Moja prva poseta ovoj planini beše sad već davne 2015-te i to na biciklu, malo je reći da je to bila ljubav na prvi pogled, ali ni sanjao nisam da ću tu planinu toliko zavoleti i to baš kad je najizazovnija – zimi... Nekako sad već tradicionalno Novu Godinu dočekujemo na Durmitoru, ali on je svake zime drugačiji, nekad je hladan i surov, nekada pun snega i streha, ali ovaj doček je bio veoma neobičan jer je na Durmitoru bukvalno bilo proleće. Vremenska prognoza je govorila da nas čeka pet sunčanih dana sa temperaturom čak do 10 stepeni. Miloš i ja smo se potajno nadali da nam severne strane kriju mnoge darove. I nismo se prevarili, bilo je puno materijala. Kuća kod Miša Kasalice je rezervisana i počelo je odbrojavanje... Konačno 30-og kasno stižemo, smeštamo se i uz po jednu domaću kujemo planove za sutrašnji dan. 31.12. Put od 6h koliko nam treba iz Loznice poprilično umori zato ujutru nismo žurili. Oko 10h iz Virka, lagano idemo