Пређи на главни садржај

Lutanje po Kučkim planinama

Po drugi put odlazimo u Žijevo na penjanje...ili možda u šetnju :) Svejedno,bilo nam je lepo i ovoga puta.
u blizini se nalazio kamp :)
Naime, ovaj zaboravljeni raj nalazi se na oko 50-ak km od Podgorice, blizu granice sa Albanijom. Kao i prošle godine domaćin i organizator kampa bio je Mali Alpinistički Klub. Domaćinima sve pohvale jer su nam uvek srdačno objašnjavali o svim pojedinostima stena i pristupa, snabdevali nas pijaćom vodom, drvima za vatru, čak su nam i roštilj pekli :) Ovog puta tu su bili i slovenci i makedonci tako da je broj učesnika znatno veći nego lane. Dobroj atmosferi u kampu pored nasmejanih lica svakako je doprinelo Bukumirsko jezero koje se nalazi na oko 15-ak minuta hoda od kampa, gde smo se svi posle penjanja fino brčnuli i rashladili :)

Alpinizmom se bavim može se reći od skora tako da u nekim delovima i ne zablistam uvek. A to je moja najslabija strana orijentacija. Umorni i neispavani od puta prvi dan uputismo se u Malu stijenu. Bila sam sigurna da znam sama da dođem do tamo. Naveza se uzdala u moje poznavanje terena. Posle pola sata hoda uzbrdo PUF! Kaća izgleda nije znala kuda dalje :) Paaa dobro,dešava se. Hodali smo okolo u nadi da ću se ja nečega setiti, ali bilo je bezuspešno. Shvativši da će uskoro da padne mrak odlučili smo da se vratimo u kamp. Nije ništa strašno, samo je malo neprijatno. Posle svega ja sam samo htela da penjem. Prošle godine brigu o meni vodila je moja draga prijateljica i supenjač Sanica :) Eh,sada je to sve trebalo sama da obavim.

Dana drugog odlučili smo se na odlazak u Pasjak. Krenuli opet put šume, malo levo desno i činilo se da smo ispod smera. Tračak nade da će ovog dana biti penjanja pored sunca koje je nemilosrdno pržilo mamio mi je osmeh na lice. Ne znam zašto, ali mislili smo da grešimo i krenuli na gore. Opet lutanje i opet udarac! Ma nije moguće da ponovo nismo našli. ali izgleda da je tako. Ovog puta razočarana i neraspoložena krenula sam putem kampa. Znala sam da ne može uvek da bude onako kako bismo mi želeli i da je ovo novo iskustvo koje će mi sigurno značiti u budućnosti. Uprkos tom saznanju nije mi bilo prijatno, jer ipak drugi put nismo uspeli. Sumorna sam legla na spavanje i sledećeg dana odlučili smo se za Surdup.
Hrabrila sam sebe i htela sam da nastavim. Uostalom, iz poraza nekad mnogo više i naučimo. Tako su nam domaćini detaljno,najdetaljnije objasnili pristup do Surdupa sa naglaskom da to ne možemo promašiti. Ipak odgovorila sam im da ne budu tako sigurni u to :D Krenusmo rano kako bi ostali što svežiji za smer koju smo trebali da penjemo. Sve je išlo lepo dok ne uđosmo u smer. Prolazimo kroz žljeb i shvatam da to nije trojka sa detaljima četvorke, to je bilo nešto mnogo teže. Na štandu se ostatak naveze složio i konstatovali smo da smo opet ušli u pogrešan smer. Ovog puta me to neće obeshrabriti. Vodim još jednu izlaznu dužinu. Do zla Boga krušljiv polu kamin ili žljeb,ne znam već ni sama. Kad je penjanje konačno zavšeno zaista mi je pao kamen sa srca. Dok sam gledala obriske vrha gotovo svaki minut čula sam uzvike svojih partnera "ZATEGNIII". Ma mogu oni to,nije toliko strašno. Posle dva dana pešačenja i traženja konačno smo nešto popeli :) Ne baš ono što smo planirali, ali penjanje je penjanje :) U kampu su nam rekli da je to bila "Andromeda" duga oko 150m, ocene VI+..Pa svaka čast našoj navezi :)

Ovo nije ta naveza, nego junački poduhvat iz prošle godine :)
Nedelja je bio poslednji dan penjanja. Druga dva člana moje naveze odlučili su da ne penju ( draža im je bila kafana i brčkanje) pa sam ja raspoređena sa slovencem Duletom. Hvala Lakoviću što mi je našao ovakvog partnera i ubedio ga da me pusti da vodim. Pun kondicije vodio nas je preko brda, preko mora sve do čuvene "Mine" o kojoj sam toliko slušala. Posle prvog travnatog cuga došao je red na mene. Imala sam malu tremu, ali znala sam da mogu to da izvedem. Na početku detalj smera koji uspešno prolazim, do duše bez međuosiguranja. Huh! Nastavljam žljebom i pravim štand. Srećna sam kad vidim da je Dušan zadovoljan :) Stoga mi prepušta i vođenje sledeće dužine, takozvanih "radijatora". Nikada do sada to nisam penjala i sem pocepanih pantalona prošlo je odlično. Opet ništa za zaglaviti ali blizina vrha mi govori da je skoro kraj. Fantastična smer, za preporučiti. Stabilno penjanje, različite tehnike i osmeh mi ne silazi sa lica. Iako pomalo umorna drago mi je što sam poslednji dan penjanja iskoristila najbolje moguće.

Vraćam se u kamp, ovog puta kao pobednik :) Pobednik pred samom sobom! Pakovanje stvari,opraštanje sa onima koji ostaju i polazak nazad za Kikindu, tj Beograd prvo :) Nije bilo onako kako sam se nadala, ali obično to tako biva ako nešto planiramo. Malo lošije je počelo i super se završilo. Sledeće godine ću sama naći ulaze u smeri. Pa, sad sam već iskusnija :)

P.S. Neke slike su pozajmljene jer nisam imala svoj fotaparat. Iskreno se nadam da neće nikome zasmetati. Takođe mi je žao što nema više slika kako bi sve ovo bilo zanimljivije i slikovitije. Do sledeće ture će se valjda nabaviti :)


Коментари

Популарни постови са овог блога

Žijevo i Prokletije

Tabor alpinista Srbije, pod komandnom palicom Komisije za alpinizam, a pokroviteljstvom Planinarskog Saveza Srbije ove godine održan je od 10-20 jula na dve različite lokacije. Par dana upenjavanja na dobro nam poznatom i ništa manje izvanrednom penjalištu Kučkih planina, Žijevu bili su uvod za opako penjanje u Prokletijama. Kamp je ove, za razliku od prethodnih,a naročito prošle godine bio neobično prazan i tih. Domaćina je bilo zaista malo, većina se posvetila poslu silom prilika pa vremena za penjanje nije ostalo. Nisu se čuli razdragani dečiji glasići i smeh sa svih strana. Sreća da je tu kombi Slovenaca, koji kao zapete puške čekaju da popnu nešto dugo,teško i previsno. Ekipa je došla iz Tržiča sa vođom Slavkom Rožičem. Prvi dan već napadaju nepenjani greben iznad kampa, ali se ja posle jutarnjeg odmora popodne odlučujem za sportske smeri. Postoje izbušena dva na izuzetnoj steni. Srđan me džentlmenski pušta da vodim govoreći da ocena sigurno nije veća od 7-. Angažovala sam

Škotska- deo I: Cairngorms

Tekst koji sledi je autorsko delo Miloša Milanovića.        Moj prvi kontakt sa penjanjem je bilo zapravo ledno penjanje, a odmah zatim i drytooling. Kako me to i jedino interesovalo (zimsko penjanje) dugo mi je trebalo da uopšte prihvatim leto i letnje uslove i posvetim se tome. Već prve sezone čuo sam priče o Škotskoj, zemlji neverovatnih lepota i pejzaža, zimi koja je drugačija nego bilo gde, podneblju loše hrane, odličnog piva i još boljeg viskija, domovini  čvrstih i neverovatno upornih ljudi. Dugo sam maštao o zimskom penjanu u Škotskoj … da li ću uopšte ikada moći tamo da odem.      Dugo godina maštanja, rada na sebi i prevaziđenih izazova dovelo je do sledećeg razvoja događaja… sedeći kući Kaća nešto tipka po telefonu i odjednom me pita "E hoćes u Škotsku iduće zime?", odgovorio sam sa "Nego sta ću" čak pre nego što sam i shvatio šta me zapravo pitala. Dopisivala se sa našim prijateljem Ivanom iz Splita koji nas je pozvao u Škotsku kao deo ekipe od 14 ljudi

Škotska-deo II: Ben Nevis

 Ono što sledi je nastavak OVOG teksta.       Dogovor je da se svi čekamo na North Face car park parkingu koji je startna tačka za skoro sve aktivnosti u masivu Ben Nevisa i oko njega. Mi dolazimo prvi i posle raspakivanja Toni i ja se vraćamo do Invernesa po Renea i Glumca koji su zbog obaveza mogli samo priuštiti dolazak u Ben Nevis. Oni su takođe imali zanimljiv put avionom iz Beča do Londona, te vozom 15h do Invernessa. Svi zajedno odlučujemo da krenemo i ne čekamo ostatak Mađarske ekipe. Spremni za pristup CIC hut-u      Pošto smo lagano opremljeni; nismo nosili ništa konkretne hrane, što se na kraju ispostavilo kao teška glupost, već smo imali samo dehidriranu hranu i nešto putera krećemo se veoma brzo. Usput srećem dosta penjača koji su na putu dole nakon vikend penjanja i niko nije imao da mi kaže lepe vesti o uslovima. Ponovo razočarenje, većina kaže da su jako loši uslovi, ali se nešto i može iščeprkati. Posle sat vremena brzog hoda i neverovatnih predela sa potocima, bezbr